Το Καστρί και στο βάθος η αγέρωχη και επιβλητική Τσούκα , ο "Βράχος", από την οποία κατά μια εκδοχή πήρε το όνομά της η Βράχα . |
Το μοναστήρι της Βράχας των Αγράφων (Ευρυτανίας) . |
Η μονή της Βράχας , που είναι αφιερωμένη στην μεταμόρφωση του Σωτήρος και πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου , χτίστηκε "εκ βάθρου και θεμελίων" το 1745 (Αψμε), σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, και η ιστόρισή του ολοκληρώθηκε το 1758 (Αψνη). Όμως αρκετά στοιχεία συγκλίνουν στην πιθανότητα να προϋπήρξε και άλλος ναός που καταστράφηκε εκείνα τα δύσκολα και ταραγμένα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Στα 400 χρόνια της ύπαρξής της γνώρισε εποχές ακμής αλλά και μέρες καταστροφής και εγκατάλειψης . Στους προεπαναστατικούς χρόνους αλλά κυρίως στις μέρες του μεγάλου ξεσηκωμού από εδώ πέρασαν σημαντικές μορφές του αγώνα και δεν είναι λίγες οι μάχες που έγιναν κοντά στο μοναστήρι , όπως το 1824 όταν Τούρκοι και Έλληνες !!! προσπαθησαν να εξουδετερώσουν τον Καραϊσκάκη, (βρισκόμασταν στις μαύρες μέρες των εμφύλιων συγκρούσεων απ' τις οποίες ποτέ δεν γλύτωσε αυτός ο τόπος).
Μετά την απελευθέρωση η μονή διαλύθηκε το 1833 με βασιλικό διάταγμα και σιγά - σιγά τα κτίρια και ο ίδιος ο ναός αφέθηκαν στην τύχη τους και στην μανία του χρόνου και των φυσικών φαινομένων. Ύστερα από δεκαετίες φθοράς και λεηλασιών από σπείρες ιερόσυλων , η μονή αρχίζει να ξαναστέκεται στα πόδια της .
Σήμερα φιλοξενεί πάλι μοναχούς , χτίστηκαν καινούρια κελλιά με τις διαρκείς και ακούραστες προσπάθειες των Βραχηνών , και όλα συνηγορούν ότι ένα από τα σημαντικότερα σωζόμενα θρησκευτικά μνημεία των Αγράφων θα συνεχίσει την πορεία του στο χρόνο και την ιστορία.
Πολύ ωραία παρουσίαση συμπατριώτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ένα διάστημα που "παλεύουμε" και από την πλευρά μας ένα αφιερωματάκι (ιστορικό) για το μοναστήρι της Βράχας. Είδωμεν...
ΥΓ. Ράγκος, Στορνάρης και Σούλτζια Κόρτζια όλοι μαζί ενάντια στον "απείθαρχο" Καραϊσκάκη.
Και στο παραβάν ο "διαολοπρίνζτηπας" Μαυροκορδάτος. Θα 'χουμε να λέμε...
Καλό Σαββατοκύριακο.
Προσπάθησα να χωρέσω σε λίγες αράδες την ιστορία και την φυσιογνωμία της μονής, αλλά κάτι τέτοιο χρειάζεται χώρο και περισσότερο κόπο . Το κειμενάκι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μία απλή αναφορά και αφορμή για αναζήτηση .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Α. Μαυροκορδάτος βρισκόταν πίσω από κάθε ραδιουργία και λαμογιά και το κακό είναι ότι άφησε την κληρονομιά του και την βρώμα του . Δεινοπάθησε να "φάει" τον Δ. Υψηλάντη , λύσσαξε για τον απροσκύνητο Καραϊσκάκη , προσπάθησε να το παίξει στρατηγός στο Πέτα, έκανε τα πάντα να εξουδετερώσει (και βιολογικά) τον Ι. Καποδίστρια και - το σημαντικότερο - διαχειρίστηκε με τον δικό του ανεπανάληπτο τρόπο το πρώτο δάνειο της νεοσύστατης Ελληνικής εξουσίας .
Από τότε μπήκε το νερό στο αυλάκι και ποτίζει μέχρι τις μέρες μας αυτό το ολάνθιστο περιβόλι από νταβατζήδες και ρεμάλια που μας κυβερνάνε .
Λένε ότι όταν δεν γνωρίζεις την ιστορία σου δεν έχεις μέλλον, αλλά, δεν βαριέσαι, στην χώρα ετούτη που ανθεί "φαιδρά πορτοκαλέα" αυτά είναι για τους ρομαντικούς και τους αφελείς .....
Καλή σου μέρα φίλε "ιχνηλάτη" !
Τί καλά που κάνετε να "σκαλίζετε" έτσι εποικοδομητικά την ιστορία αυτού του τόπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον Ευρυτάνα σημαντικές πληροφορίες και εδώ εξαιρετικές φωτογραφίες.
Μπράβο παιδιά!
Υπήρξε μια όμορφη, αλλά τυχαία χρονικά, συμπόρευση με τον "ιχνηλάτη" , Ντίνα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωρίζεις πολύ καλά και από πρώτο χέρι ότι όπου κι αν βρεθείς στην πατρίδα μας νοιώθεις παντού την παρουσία της ιστορίας μας να σε ακολουθεί .
Καλό είναι να θυμόμαστε λοιπόν , γιατί η λήθη είναι απαξίωση και αυτοαναίρεση .