Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Η περί τον Κηφισό αρχαία Φωκίδα.


Τα τείχη της Λίλαιας μετά τις καταστροφές του Ιερού πολέμου.

"Το παιδί με τη χήνα". Βρέθηκε στις πηγές του Κηφισού. Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθήνας.

Η φύση στολίζει τα ερείπια με τον δικό της μοναδικό τρόπο.







Ο μεσοβυζαντινός ναός της Παναγίας Μαυρομαντήλας η Αγίας Ελεούσας, χτισμένος πάνω σε αρχαίο ιερό με "δανεικά" οικοδομικά υλικά από άλλα προγενέστερα κτίσματα.




Λιγοστά ανάγλυφα σηματοδοτούν την επικράτηση της νέας θρησκείας.

Και ο σεβασμός των σύγχρονων "λατρευτών"........




Η βόρεια πλευρά της αρχαίας Φωκίδας, η εύφορη πεδιάδα που ποτίζει ο Κηφισός, αποτελεί terra incognita για τους περισσότερους και είναι σχεδόν αναμενόμενο επειδή η λάμψη του Δελφικού ιερού καταδίκασε στην αφάνεια ένα πλήθος πόλεων, σημαντικών και ιστορικών, για τις οποίες η αρχαιολογική σκαπάνη μόλις έξυσε τα χώματα που κρύβουν τα τεκμήρια της ύπαρξής τους.
Ο Κηφισός , σαν ποτάμιος θεός, είχε πολλές κόρες ναϊάδες. Οι πιο γνωστές είναι η Κασταλία και η Λίλαια. Η δεύτερη λατρεύτηκε μαζί με τον πατέρας της στις πηγές του και από την Ομηρική ακόμα εποχή οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν το όνομά της σε μία από τις ισχυρότερες πόλεις τους  που συμμετείχε και στην εκστρατεία κατά της Τροίας με 40 πλοία.
Στους αιώνες που διάβηκαν ολόκληρη η περιοχή γνώρισε μέρες ακμής αλλά και καταστροφές από φυσικά φαινόμενα και πολεμικές συγκρούσεις. Πέρσες, Θηβαίοι, Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Γαλάτες, Ρωμαίοι, Φράγκοι, Τούρκοι  έγιναν αιτίες  αλεπάλληλων δηώσεων και καταστροφών με αποτέλεσμα η αρχαία τοπογραφία να σκεπαστεί από τη σκόνη του χρόνου και να ξεχαστεί.
Όμως ο πολιτισμός τόσων αιώνων δεν έχει χαθεί ολοκληρωτικά. Διάσπαρτα ερείπια κραυγάζουν την αρχαία δόξα και ζητούν από τον διαβάτη να βραδύνει το βήμα του και να αφουγκραστεί ήχους από αόρατους θιάσους μυσταγωγών που μπερδεύονται με το βουητό των ορμητικών νερών  του ιερού ποταμού.
Η Λίλαια, ο Έρωχος, ο Απόλλων, η Δάματρις, η Παναγία η Μαυρομαντήλα  βρίσκονται εκεί σαν ένα υπαίθριο πέτρινο παλίμψηστο για να διηγηθούν τα πάθη και τα μεγαλεία του γένους των Γραικών. Οι  Σειρήνες είναι ζωντανές και το τραγούδι τους μας αφορά.



Πηγές:    «Παυσανίου, Ελλάδος περιήγησις» της εκδοτικής Αθηνών.

              «Η περί τον Παρνασσό χώρα» του Φώτη Ντάσιου, αρχαιολόγου.

              «Το Εθνικό αρχαιολογικό Μουσείο» του Νικολάου Καλτσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου