Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

CAPRIFOLIACEAE




Sambucus nigra . Η πασίγνωστη κουφοξυλιά , η αφροξυλιά , η φ(ρ)ουσκλιά . Στην Ευρυτανία .

4 σχόλια:

  1. Αυτό το πανέμορφο δέντρο λοιπόν είναι περίφημη η κουφοξυλιά ή σαμπούκος ?
    Ξέρω ότι τα άνθη του αποτελούν ένα πολύ καλό θεραπευτικό βότανο.
    Θα φροντίσω να βάλω και εγώ ένα στον κήπο μου τώρα που είδα πόσο όμορφο είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα μέρη μας , Ντίνα, φυτρώνει σχεδόν παντού , ιδιαίτερα στις άκρες των κήπων και σε υγρά και βαθύσκια σημεία των δασών . Έχουν σωθεί συνταγές από την Βυζαντινή εποχή στις οποίες τα αρωματικά άνθη της κουφοξυλιάς χρησιμοποιούνται και για το μαγείρεμα κρεατικών.

    Με τα αποξηραμένα άνθη του φτιάχνεται ένα εξαίρετο και γνωστό σε πολλά μέρη αφέψημα .

    Καλό ΣΚ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηλία, δεν γνωρίζω εάν γίνεται αφέψημα , πάντως εμείς εδώ τα λέμε : βούζελα..
    Μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια που τα καλοκαίρια τα περνούσαμε στο χωριό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμείς, Χαρούλα, τα άνθη της κουφοξυλιάς τα λέμε βούζια . Καταλαβαίνεις ότι η ρίζα της λέξης είναι η ίδια . Έχω πιεί ποσότητες από αυτά μικρός !!!!!!!

    Από τον κούφιο κορμό τους φτιάχναμε κάτι αυτοσχέδιες "μπομπάρδες" που τις λέγαμε βροντάρες. (Η τεχνογνωσία δεν έχει χαθεί !).
    Για πυρομαχικά χρησιμοποιούσαμε κεδρόμηλα.

    Αλλά αυτές είναι ιστορίες για νυχτέρια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή