Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

BRIDGES - ΓΕΦΥΡΙΑ





Το γεφύρι της Βίνιανης στον Μέγδοβα .

6 σχόλια:

  1. Θεωρώ ότι τα πέτρινα γεφύρια ήταν από τα πιο σημαντικά έργα των μαστόρων της πέτρας!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χωρίς καμιά αμφιβολία τα γεφύρια αποτελούν το αποκορύφωμα της δημιουργίας των μαστόρων της πέτρας . Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί οι "κιοπρουλήδες" δεν ήταν σπουδαγμένοι σε κανένα πανεπιστήμιο παρά είχαν αποφοιτήσει από το μεγάλο σχολείο της πείρας , της εργατικότητας και του αισθήματος της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.
    Όποιος εντρυφήσει έστω και για λίγο στις λεπτομέρειες και τα μυστικά αυτής της τέχνης μένει άφωνος γι' αυτούς που με τόσα λίγα μέσα δημιούργησαν τόσο μεγάλα έργα που αποτελούν μνημεία μια ολόκληρης εποχής .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχες, δύσκολες κατασκευές, με μια πλαστικότητα και μια αρμονία , χωρίς να διαταράσσουν το φυσικό περιβάλλον. Καθ'ένα και ένας θρύλος καθ'ένα και μια ιστορία να διηγήται ο παππούς στα εγγόνια ! Μπράβο Ηλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα δεν τα χρειαζόμαστε τόσο πολύ , Θέμις, γιατί είμαστε αυτάρκεις σε όλα μας και η επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας έχει καταντήσει πολυτέλεια περιττή .

    Γι' αυτό όσα γεφύρια αντιστέκονται ακόμα στην φθορά του χρόνου φροντίζουμε να τα διαγράφουμε από την συλλογική μνήμη.

    Ευτυχώς όχι πάντα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαριάννα , όντως τα γεφύρια ίσως αποτελούν την μισή λαϊκή μας παράδοση . Πόσα παραμύθια, θρύλοι και ιστορίες - γεγονότα η υπερβολές των γιαγιάδων - δεν είναι συνδεμένα μαζί τους .
    Και κάθε φορά που περνάς πάνω τους νομίζεις ότι ο αέρας κουβαλάει ακόμα τον απόηχο από το κλάμα της θεμελιωμένης γυναίκας του πρωτομάστορα.
    Που , σαν τύχαινε και διάβαινε γαμήλια πομπή από πάνω τους, τα όργανα σταματούσαν για να μην της θυμίσουν τις χαρές του πάνω κόσμου και θυμώνοντας κουνήσει το γιοφύρι και το γκρεμίσει.

    Ευχαριστώ για την επίσκεψη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή