Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ORCHIDACEAE (Epipogium)






Epipogium aphyllum.


Το Epipogium aphyllum είναι μία μυκοετερότροφη μικρή ορχιδέα, χωρίς χλωροφύλλη, με αραιή ταξιανθία και λευκορόδινα άνθη που αγαπάει τα δάση οξιάς αλλά και τα μικτά, μαζί με έλατα, γαύρους και πλατάνια,  σε θέσεις  με πλούσιο χώμα από σάπια φυτική ύλη. Κρυμμένη στις σκιές γιατί δεν χρειάζεται το ηλιακό φως είναι δυσδιάκριτη και ακόμα και όταν την αναζητά κάποιος είναι περισσότερο πιθανό να την πατήσει και μετά να την δει. Σπάνιο είδος για την Ελλάδα, ζει σε μερικά βουνά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και στον Όλυμπο. Φέτος βρέθηκε και στην Γραμμένη Οξιά της Ρούμελης,, στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσης στον Ελληνικό χώρο, απ’ όπου και οι φωτογραφίες του αφιερώματος αυτού.

8 σχόλια:

  1. Μπράβο Ηλία . Έμεινε κανένα σπάνιο φυτό που δεν το βρήκατε εκεί στη Ρούμελη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολλά Χρήστο!!! Χρειαζόμαστε έμπειρα "ψαχτήρια" επειγόντως. Μάζεψε το γνωστό group και ελάτε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια Ηλία!!! και για τις υπέροχες φωτογραφίες! Φέτος τη βρήκα για πρώτη φορά στον Όλυμπο και ένιωσα την ίδια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. °º。✿⊱
    Passei para admirar suas fotografia e essas flores exóticas..
    Belas fotos, detalhes surpreendentes!

    ¸.•°♪♬♫º° Ótima semana!
    Beijinhos do Brasil.¸.♬♫º°
    。✿✿彡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λευτέρη πράγματι η στιγμή ήταν μοναδική!!!! Προσωπικά πιστεύω ότι η Ελλαδίτσα μας κρύβει ακόμα πολλά μικρά αλλά πανέμορφα μυστικά. Καλό δρόμο σε όλους (εμάς) τους κουζουλούς που έχουμε πάρει τα βουνά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. να ζήσουν οι περιηγητές των βουνών και νάχουν υγεία να "γκιζερούν"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας γίνει έτσι!!!! Υγεία και δύναμη σε όλους εκείνους που αψηφούν τους φρουρούς και τα τείχη και επιχειρούν να αποδράσουν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή