Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

ORCHIDACEAE , hybrids
Orchis tingitania (Hybrid orchis provincialis x orchis spitzelii) . Στο Βελούχι 08-05-2012 .
Ο υβριδισμός ανάμεσα στα διάφορα είδη των ορχεοειδών είναι συνηθισμένο φαινόμενο , αν και τις περισσότερες φορές είναι δύσκολος ο εντοπισμός των υβριδίων για έναν όχι προσεκτικό και έμπειρο παρατηρητή . Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ενδιάμεσα αυτά φυτά είναι στείρα και δεν παράγουν απογόνους με αποτέλεσμα η εμφάνιση και η παρουσία τους να είναι περιστασιακή.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα νεοεμφανιζόμενα υβρίδια (που συνήθως συμπυκνώνουν χαρακτηριστικά και των δύο γονικών ειδών) παράγουν γόνιμα σπόρια και εξαπλώνονται , με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πληθυσμού , υβριδογενούς μεν , που τείνει όμως να αποκτήσει μόνιμη παρουσία και ίσως μελλοντικά να δημιουργηθεί ένα νέο είδος . Δεν είναι κάτι το πρωτοφανές, απλά οι αιώνιοι νόμοι της εξέλιξης λειτουργούν μπροστά στα μάτια μας και αυτό είναι από μόνο του εντυπωσιακό γεγονός.

Το περιγραφόμενο υβρίδιο έχει εντοπιστεί σε αρκετά σημεία στο Βελούχι , παρουσιάζει γνωρίσματα και από τα δύο γονεϊκά είδη (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) και λόγω της εκπληκτικής ομορφιάς και της σπανιότητάς του θα άξιζε τον κόπο να γίνει γνωστό και να προστατευτεί . Δύσκολο για τις αντοχές της ημών πολιτείας αλλά όχι ακατόρθωτο ....

4 σχόλια:

 1. Ηλία, εκπληκτικό μάθημα υβριδισμού μπροστά στα μάτια μας που συνεχίζουμε να τα έχουμε κλειστά απέναντι στο μεγαλείο της μάνας φύσης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλες οι άγριες ορχιδέες είναι όμορφες και αυτή "κούκλα".
  Εκτός από τη χαρά να τη δω και την ικανοποίηση για το σχόλιο-σεμινάριο, διαπίστωσα ότι δεν πρόκειται ποτέ να είμαι σίγουρη στην ταυτοποίηση.
  Συνεπώς......(μάντεψε τη συνέχεια της φράσης μου).
  Χαιρετισμούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τάκη , η εξέλιξη είναι μία δύναμη που διαμορφώνει τη ζωή αλλά και την ίδια την μορφή της γης μας . Επειδή ακολουθεί αργούς ρυθμούς (για τα ανθρώπινα μέτρα και μάτια βέβαια) φαντάζει μαγική και μυστηριώδης . Σε περιπτώσεις σαν και τούτη εδώ νομίζω ότι η εξέλιξη αποκαλύπτεται μπροστά μας σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια .

  Και το θεωρώ συναρπαστικό αυτό !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λίγα πράγματα μπορούν να θεωρηθούν σίγουρα και οριστικά στη ζωή, ιδιαίτερα για μας τους ερασιτέχνες που εισβάλαμε απρόσκλητοι σε έναν χώρο απ' τον οποίο πολλοί "σπιτονοικοκύρηδες" με ευχαρίστηση θα μας έκαναν έξωση .

  Με σεβασμό λοιπόν και υπευθυνότητα ομολογώ ότι τα περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου, μου είναι άγνωστα . Παρ' όλα αυτά είναι συναρπαστικό το ταξίδι σε όλες αυτές τις πολύχρωμες και μυστηριώδεις υπάρξεις που ζουν και αναπνέουν δίπλα μας.

  Καλό ταξίδι λοιπόν Κλεοπάτρα , με τα μάτια , το μυαλό και την καρδιά σου ολάνοιχτα στην ομορφιά και τη μαγεία !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή