Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

LILIACEAE







Lilium martagon - martagon , 25-06-2012 στο Βελούχι .
Το λείριο το Άρειο είναι ένας από τους ομορφότερους κρίνους των βουνών μας . Η θέασή του αποτελεί μια μοναδική εμπειρία , δεδομένης της σπανιότητας του είδους που το φέρνει κοντά στο χείλος της εξαφάνισης .

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ONAGRACEAE





Circaea lutetiana . Μια λεπτεπίλεπτη και κομψή "παριζιάνα" στα δάση του Βελουχιού (23-06-2012) .
Μοναδικό σημείο αναφοράς του άγνωστου αυτού φυτού για την νότια Ελλάδα , που εκτός των βορείων συνόρων μας (Βόρας) έχει εντοπιστεί στον Χολομώντα και στα Πιέρια μόνο .

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

SCROPHULARIACEAE








Veronica Oetaea , a rare endemic and tiny plant on mt. Oeta .
Η "Βερενίκη της Οίτης" είναι ένα από τα σπανιότερα και λιγότερο γνωστά , οπτικά τουλάχιστον, φυτά της Ελληνικής γης . Είδος ενδημικό του πυρήνα του Εθνικού δρυμού της πανέμορφης Οίτης , έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα μόνο σε δύο μικρά σημεία του βουνού και κινδυνεύει άμεσα από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις (κοπάδια αγελάδων , μηχανάκια και οχήματα 4χ4 , παράνομες εκτροπές των υδάτινων ροών  κ.α ).
Πρόκειται για μικροσκοπικό φυτό και ο εντοπισμός , η παρατήρηση , και πολύ περισσότερο η φωτογράφησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση , ιδιαίτερα όταν φυσάει δυνατός άνεμος .

( Πολλές ευχαριστίες στην Πηνελόπη Δεληπέτρου για τις κρίσιμες πληροφορίες της που ήταν απαραίτητες για την γνωριμία μου με το μοναδικό αυτό είδος ! )

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ASCLEPIADACEAE

Vincetoxicum speciosum ,

Vincetoxicum hirundinaria , subsp. nivale ,

Vincetoxicum funebre .
Οι τρεις εκπρόσωποι της τοξικής οικογένειας των Asclepiadaceae στο Βελούχι . Τα δύο πρώτα φυτρώνουν (Ιούνιο & Ιούλιο) σε πολλά βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας . Το τρίτο όμως δεν έχει βρεθεί πουθενά αλλού σε ολόκληρη την Ευρώπη και αποτελεί έναν από τους μικρούς , άγνωστους και πολύτιμους θησαυρούς της χλωρίδας του Τυμφρηστού και όλης της Ελλάδας που εκλιπαρεί για την προσοχή και την προστασία μας ...

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ROSACEAE








Prunus prostrata . Από μέσα Μαϊου μέχρι αρχές Ιουνίου , στο Βελούχι .
Όσο κι αν ξεγελάει η εμφάνισή του , στην πραγματικότητα πρόκειται για αγριοκερασιά που ζει στην αλπική ζώνη αρκετών βουνών της πατρίδας μας και αγαπάει να φυτρώνει ανάμεσα σε βράχια τα οποία στην κυριολεξία αγκαλιάζει και δημιουργεί εικόνες απίστευτης ομορφιάς όταν ανθίζει . Τα άνθη του μυρίζουν έντονα πικραμύγδαλο , ο δε καρπός του είναι μικρό κεράσι χωρίς κοτσάνι με υπόγλυκη και στυφή γεύση και ωριμάζει από τα μέσα Ιουλίου .

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Mt OETA - ΟΙΤΗ - AMARYLLIDACEAE










Narcissus poeticus subsp. poeticus & Narcissus poeticus subsp. radiiflorus .
Μια επίσκεψη στην Οίτη μένει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη και την καρδιά όλων εκείνων που βρίσκουν την διάθεση και τον χρόνο να αποδράσουν για λίγο από τα τσιμεντένια κλουβιά του πολιτισμού μας και να αφεθούν χωρίς αναστολές και προαπαιτούμενα στην αγκαλιά της μάνας φύσης . Σημείο αναφοράς της ανοιξιάτικης μαγείας του βουνού -  και ιδιαίτερα του πυρήνα του Εθνικού δρυμού - αποτελούν οι χιλιάδες νάρκισσοι που προσθέτουν μια εξωτική πινελιά στο έτσι κι αλλιώς απαράμιλλης ομορφιάς σκηνικό . Ο Narcissus poeticus - poeticus είναι γνωστός για την ακατανίκητη έλξη του προς το υγρό στοιχείο , όπως ο μυθικός μοιραίος Νάρκισσος στον οποίο χρωστάει και το όνομά του . Η μεγάλη όμως έκπληξη για τους αμύητους παραμονεύει στην κορυφή του Γρεβενού όπου μέσα στα βράχια και μακριά από τις λιμνούλες και τα ρυάκια ευδοκιμούν τεράστια πανέμορφα χαλιά από αναρίθμητους Narcissus poeticus - radiflorus . Ελαφρά μικρότεροι από τα ξαδερφάκια τους των υδάτων και με ασήμαντες διαφορές στο σχήμα των ανθέων τους λες και χαιρετάνε από το αγέρωχο μετερίζι τους τον Σπερχειό που φιδοσέρνεται χαμηλά και την πόλη της Λαμίας .