Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

SCROPHULARIACEAE
Veronica Oetaea , a rare endemic and tiny plant on mt. Oeta .
Η "Βερενίκη της Οίτης" είναι ένα από τα σπανιότερα και λιγότερο γνωστά , οπτικά τουλάχιστον, φυτά της Ελληνικής γης . Είδος ενδημικό του πυρήνα του Εθνικού δρυμού της πανέμορφης Οίτης , έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα μόνο σε δύο μικρά σημεία του βουνού και κινδυνεύει άμεσα από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις (κοπάδια αγελάδων , μηχανάκια και οχήματα 4χ4 , παράνομες εκτροπές των υδάτινων ροών  κ.α ).
Πρόκειται για μικροσκοπικό φυτό και ο εντοπισμός , η παρατήρηση , και πολύ περισσότερο η φωτογράφησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση , ιδιαίτερα όταν φυσάει δυνατός άνεμος .

( Πολλές ευχαριστίες στην Πηνελόπη Δεληπέτρου για τις κρίσιμες πληροφορίες της που ήταν απαραίτητες για την γνωριμία μου με το μοναδικό αυτό είδος ! )

5 σχόλια:

 1. Πανέμορφο!!! ΕΥΓΕ και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν ξέρω πόσοι θα το έβλεπαν όμορφο , Κλεοπάτρα , το σίγουρο πάντως είναι ότι είναι μοναδικό !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρειάστηκαν πολλές εξερευνήσεις της Οίτης , Παναγιώτη , και κρίσιμες λεπτομέρειες που μου έδωσαν άνθρωποι που ήξεραν (το αναφέρω στην παρουσίαση) .

  Ευχαριστώ για το σχόλιο αλλα θα πω κάτι που επαναλαμβάνω συνέχεια : Μαγική είναι μόνο η φύση και εμείς ευκαιριακοί διαχειριστές της , ανάξιοι τις περισσότερες φορές ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σωστά!
   συνήθως - όχι πάντα - επαινώ τον κόπο και τον ιδρώτα αυτών που την διαχειρίζονται !
   ΠΚ

   Διαγραφή