Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ - ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ

Κατηφορίζοντας από Νεράϊδα προς Μέγδοβα . Η κορυφή Βοϊδολίβαδο (1.540 μ.) .

Ο Μέγδοβας .

Στον δρόμο για Μπέσια - Παλιοχώρι . Η Τέμπλα και αριστερά στο βάθος η Μάρτσα και το Καστρί της Βράχας .

Μπροστά μας η χαράδρα του Μπεσιώτικου ρέματος και στο βάθος οι Αγραφιώτικες κορφές Μορφοράχη και Σβόνι με τον οικισμό Καμάρια μόλις να διακρίνεται ανάμεσά τους .Από την χλωρίδα της περιοχής .

Αγραφιώτικες πεταλούδες .Στον πανέμορφο Μπεσιώτη !


Και ο τελικός στόχος : Το γεφύρι της Μπέσιας !!!

Ένα από τα πλέον άγνωστα μνημεία των Αγράφων , το γεφύρι στο Μπεσιώτικο ρέμα είναι από τα ομορφότερα και πιο δυσπρόσιτα γεφύρια του Αγραφιώτικου χώρου . Διευκόλυνε την επικοινωνία των κατοίκων των χωριών Μπέσιας και Κύφου , κατά κύριο λόγο , σε ένα οδικό πλέγμα μονοπατιών  που πλέον έχει χαθεί και είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοηθεί και να αναπαρασταθεί . Δεδομένου ότι σύμφωνα με όλα τα στοιχεία τα δύο αυτά χωριά ερημώθηκαν κάπου στα μέσα του ΙΗ' αιώνα και δεν αναφέρονται πλέον σαν ζωντανοί οικισμοί , θεωρείται αυτονόητο ότι το γεφύρι είναι της ίδιας εποχής και ίσως 50 χρόνια παλιότερο . Η κατάστασή του σήμερα κρίνεται κρίσιμη . Έχει χαθεί η συνδετική ύλη (κουρασάνι - κυρέτσι) από τα περισότερα ορατά σημεία της καμάρας (εσωράχιο) , λείπουν μερικές πέτρες στα σημεία έδρασής του στους βράχους (βάθρα) και από την βορινή πλευρά σημαντικό τμήμα του τυμπάνου και του καταστρώματος έχει κυλήσει στο ποτάμι . Έτσι , σε συνδυασμό με το μεγάλο ύψος από το ρέμα , το πολύ στενό του πλάτος και την έλλειψη προστατευτικών (στηθαία η αρκάδες) οποιαδήποτε σκέψη να το διαβεί κάποιος σήμερα χωρίς εξοπλισμό είναι παράτολμη . 

Δέος από το εντυπωσιακό σκηνικό της φύσης και μελαγχολία για αυτά που χάθηκαν για πάντα και για τα όσα λίγα βλέπουμε ανίσχυροι να χάνονται σήμερα μπροστά στα μάτια μας ........

(με την πολύτιμη βοήθεια και την συντροφική παρουσία του φίλου Νίκου Α. )

11 σχόλια:

 1. Απίστευτες εικόνες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μπράβο Ηλία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ενάργεια και ζωντάνια του λόγου και των εικόνων σου με αφήνει άφωνο... προβληματισμένο... πιο δυνατό
  ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να είσαι καλά , Χρήστο . Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να ξαναπάω εκεί , διαφορετικά θα στο πρότεινα για τον Αύγουστο . Ευτυχώς οι προορισμοί μας δεν τελειώνουν εύκολα !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι ομορφιές της πατρίδας μας μας "λύνουν" την γλώσσα και την γραφίδα , Παναγιώτη !!

  Σε ευχαριστώ πολύ !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ένα οδοιπορικό που δε θα 'θελα να τελειώσει... Συγχαρητήρια Ηλία και ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα ! Η δική σου γνώμη έχει ιδιαίτερη αξία !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το γεφύρι μου φαίνεται κομψοτέχνημα. Χαίρομαι πάαααρα πολύ που τα καταγράφεις. Εύγε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Νομίζω ότι το λιλά ντελικάτο λουλουδάκι (αυτό με το έντομο)είναι το ίδιο με τα άφθονα που υπάρχουν στον κήπο μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αποτελούν αξέχαστες στιγμές και εμπειρίες αυτές οι απόπειρες προσέγγισης της άγνωστης ιστορίας και ταυτότητάς μας , Κλεοπάτρα . Το λουλούδι είναι το κοινότατο Delphinium peregrinum .

  Σε ευχαριστώ πολύ !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σ' ευχαριστώ , Στέλλα . Συνήθως σε αυτές τις εξορμήσεις η ποιότητα των φωτογραφιών πέφτει λίγο λόγω συνθηκών και κούρασης . Αυτό που μένει και μετράει είναι η περιπέτεια !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή