Τρίτη 29 Μαΐου 2012

RANUNCULACEAE







Anemone apennina , subsp. blanda , σε καταπληκτικούς χρωματικούς συνδυασμούς . Στο Βελούχι από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο .

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

GERANIACEAE





Erodium guicciardii , ένα σπάνιο φυτό που φυτρώνει μόνο στο Βελούχι και στις Πρέσπες (09-05-2012) .
Από τους μικρούς θησαυρούς της ιδιαίτερης πατρίδας μας που δεν γνωρίζουμε .

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ORCHIDACEAE , hybrids








Orchis tingitania (Hybrid orchis provincialis x orchis spitzelii) . Στο Βελούχι 08-05-2012 .
Ο υβριδισμός ανάμεσα στα διάφορα είδη των ορχεοειδών είναι συνηθισμένο φαινόμενο , αν και τις περισσότερες φορές είναι δύσκολος ο εντοπισμός των υβριδίων για έναν όχι προσεκτικό και έμπειρο παρατηρητή . Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ενδιάμεσα αυτά φυτά είναι στείρα και δεν παράγουν απογόνους με αποτέλεσμα η εμφάνιση και η παρουσία τους να είναι περιστασιακή.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα νεοεμφανιζόμενα υβρίδια (που συνήθως συμπυκνώνουν χαρακτηριστικά και των δύο γονικών ειδών) παράγουν γόνιμα σπόρια και εξαπλώνονται , με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πληθυσμού , υβριδογενούς μεν , που τείνει όμως να αποκτήσει μόνιμη παρουσία και ίσως μελλοντικά να δημιουργηθεί ένα νέο είδος . Δεν είναι κάτι το πρωτοφανές, απλά οι αιώνιοι νόμοι της εξέλιξης λειτουργούν μπροστά στα μάτια μας και αυτό είναι από μόνο του εντυπωσιακό γεγονός.

Το περιγραφόμενο υβρίδιο έχει εντοπιστεί σε αρκετά σημεία στο Βελούχι , παρουσιάζει γνωρίσματα και από τα δύο γονεϊκά είδη (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) και λόγω της εκπληκτικής ομορφιάς και της σπανιότητάς του θα άξιζε τον κόπο να γίνει γνωστό και να προστατευτεί . Δύσκολο για τις αντοχές της ημών πολιτείας αλλά όχι ακατόρθωτο ....

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ORCHIDACEAE , Ophrys






Ophrys umbilicata .
Η ορχιδέα αυτή ευδοκιμεί σε αρκετές θέσεις της κοιλάδας του Σπερχειού , αν και οι επίσημες αναφορές επιμένουν να την περιορίζουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου !!!