Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Euphorbiaceae.Η τάξη των Ευφορβιωδών, (Euphorbiales) ανήκει στα Αγγειόσπερμα και περιλαμβάνει 7 οικογένειες, περίπου 315 γένη και πάνω από 8.000 είδη.  Το όνομά της το πήρε από τον Αλεξανδρινό γιατρό Εύφορβο (ο Εύφορβος διετέλεσε γιατρός του Ιούβα, βασιλιά της Νουμιδίας και συζύγου της Κλεοπάτρας Σελήνης, μοναχοκόρης της τελευταίας Ελληνίδας βασίλισσας της Αιγύπτου) ο οποίος ανακάλυψε τις τοξικές και φαρμακευτικές ιδιότητες μερικών από τα είδη της.
Το γένος των Ευφορβιίδων (Euphorbiaceae) εκπροσωπείται στην Ελλάδα από 64 είδη, από μικρά δέντρα μέχρι νανώδη φυτά που  καταλαμβάνουν ένα πλήθος βιοτόπων, από τα βουνά μέχρι την παραλιακή ζώνη.
Όλοι οι εκπρόσωποι του γένους εκκρίνουν έναν λευκό (γαλακτώδη) χυμό καυστικό και τοξικό από τον οποίο προέρχεται και η λέξη γαλατσίδα με την οποία είναι γενικά γνωστοί στα περισσότερα μέρη της χώρας. Η ιδιότητά τους  αυτή χρησιμοποιήθηκε από ερασιτέχνες ψαράδες των ποταμών και των λιμνών για να ζαλίζουν τα ψάρια και στην συνέχεια να τα πιάνουν ανίκανα να κολυμπήσουν και να αντιδράσουν.
Η Euphorbia dendroides της ανάρτησης καταλαμβάνει συνήθως ασβεστολιθικά βράχια και άγονα μέρη της παραλιακής ζώνης και σχηματίζει συμπαγείς πληθυσμούς φυτών σε μέγεθος μικρών δέντρων (μέχρι 3 μέτρα ψηλά).
Τα άνθη και τα κλαδιά της χρησιμοποιήθηκαν παλιότερα σαν φάρμακο για πόνους της χολής, σαν καθαρτικό, σαν φάρμακο για τις κρεατοελιές και σαν αποτριχωτικό.
Η τοξικότητά της όμως είναι τόσο μεγάλη που απαγορεύει κάθε ιδέα για χρήση της σήμερα χωρίς συνταγή γιατρού!

1 σχόλιο: