Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

LILIACEAE




Το Άλλιο (αγριόσκορδο) του Χελδράϊχ - Allium heldreichii - είναι ένα πό τα ομορφότερα της πατρίδας μας . Ενδημικό φυτό με περιορισμένη εξάπλωση , ανήκει σε αυτά που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας σε μία όμως χειμαζόμενη και περί άλλων τυρβάζουσα πατρίδα . Εντελώς πρόσφατα και απρόσμενα βρέθηκε στην Χελιδόνα της Ευρυτανίας .

5 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ όμορφο!!!! Το πέτυχες στην καλύτερή του στιγμή!!!!!Στα Χανιά δεν έχω δει τέτοιο, όλα έχουν απαλό ροζ χρώμα έως λευκό. Από πέρσι έχω ένα που φύτρωσε στη μέση του κήπου μου και φέτος έβγαλε πάρα πολλά άνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να το δούμε Κλεοπάτρα μόλις μπορέσεις . Ετούτο φυτρώνει στον πιο απίθανο γκρεμό που μπορείς να φανταστείς , μάλλον για να γλυτώσει από την "αγάπη" των ανθρώπων . Ευτυχώς εκεί είναι ασφαλές !!

    Σε ευχαριστώ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έχει τόσο ευρεία κατανομή ;
    πραγματικό διαμάντι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για την κατανομή του . Σίγουρα ζει στον Όλυμπο (το φωτογράφισα στον Ενιπέα), στο Βέρμιο , τον Κίσσαβο , και βρήκα αναφορά για Οίτη , Παρνασσό και Βαρδούσια . Αυτή είναι η πρώτη περιγραφή από την Ευρυτανία (Χελιδόνα) και δεν σου κρύβω ότι χάρηκα για την συνάντηση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ηλία. Νόμιζα ότι η Κλεοπάτρα το βλέπει στα Χανιά σε άλλο χρώμα !!!

      Διαγραφή