Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ASTERACEAE





Achillea barbeyana , Βαρδούσια 26-06-2012 .
Η Αχίλλεια του Barbey είναι ένα σπανιότατο ενδημικό φυτό των Βαρδουσίων που ευδοκιμεί μόνο στα απόκρημνα βράχια του Κόρακα (ψηλότερη κορυφή των Βαρδουσίων , 2.495 μ. ) και σε λίγα σημεία του Μεγάλου κάμπου στα ριζά της κορυφής . Κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση από την υπερβολική και χωρίς όρια βόσκηση από τα κοπάδια των αιγοπροβάτων .

3 σχόλια:

  1. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως το φυτό «αχίλλεια» πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι ο ομηρικός ήρωας Αχιλλέας χρησιμοποιούσε αυτό το βότανο για να γιατρεύει τα τραύματα των στρατιωτών, αφού κατείχε και ιατρικές γνώσεις που μαθήτευσε κοντά στον σοφό Κένταυρο Χείρωνα. Τα κοτσάνια της αχίλλειας, η οποία θεωρούνταν ιερή, χρησιμοποιούνταν από τους Δρυίδες για να προβλέπουν τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτα σωστός και ακριβής , Τάκη !

    Αυτό που παραμένει ερώτημα είναι ποιά από τα 31 είδη Achillea που ζουν στα όρια της Ελληνικής επικράτειας γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι . Υπάρχουν μεγάλες διαφορές και στο μέγεθος και στο χρώμα ανάμεσα στα διάφορα είδη που επιβάλλουν να είμαστε επιφυλακτικοί και σκεπτικιστές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν σας πειράζει θα αναδημοσιεύω φωτογραφίες και πληροφορίες στο orinidorida.blogspot.com, αναφέροντας φυσικά την πηγή. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή