Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

EVRYTANIA'S ANCIENT HISTORY - ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Ο Διόνυσος της Χόχλιας .

Ένα από τα μικρά αριστουργήματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μας είναι και ο χάλκινος Διόνυσος της Χόχλιας , έργο του 2ου αιώνα π.χ, στην δημιουργία του οποίου « διαφαίνεται εξάρτηση από Αργεία πρότυπα , και ίσως κάποια επιβίωση του Πολυκλείτειου κανόνα μετασχηματισμένου σε ένα πολύπλοκο ελληνιστικό σχήμα από έναν Αργείο χαλκοπλάστη» . (Γενικός οδηγός του μουσείου , έκδοση 1979).
Ο νεαρός θεός "ενδύθηκε το μέταλλο" την ώρα που βαδίζει . Φορεί κοντό χιτώνα και νεβρίδα (δέρμα νεαρού ελαφιού) . Στα πόδια φέρει ενδρομίδες (μπότες) . Είναι στεφανωμένος με κλαδί κισσού τα φύλλα του οποίου ανεμίζουν, ενώ στο πλάϊ του προσώπου του κρέμονται τσαμπιά σταφύλια. Στο αριστερό του χέρι (που επισκευάστηκε ήδη στην αρχαιότητα) πρέπει να κρατούσε κάνθαρο ενώ στο δεξί , που έχει χαθεί , μάλλον έφερε τον θύρσο (κλαδί νάρθηκα με φύλλα κισσού και αμπέλου και μία κουκουνάρα στην κορυφή) . Το εκπληκτικό αλλά τυχαίο αυτό εύρημα, προέρχεται από τον άγνωστο και ανεξερεύνητο οικισμό του Γλα , κοντά στη Χόχλια της Ευρυτανίας , όπου οι τοπικές φήμες τοποθετούν και άλλα σημαντικά έργα τέχνης ( όπως μία χάλκινη κεφαλή φιλοσόφου ) τα οποία δυστυχώς πήραν τον δρόμο της αρχαιοκαπηλίας και της λήθης.
Η ασθμαίνουσα νεοελληνική πολιτεία, τοις κείνων ρήμασιν πειθόμενη, κατάφερε μόνο να «φυτέψει» μερικές κεραίες τηλεφωνίας πάνω στον ξεχασμένο και απροστάτευτο αρχαιολογικό χώρο . Ποια σημασία μπορεί να έχει για τους ηγήτορές μας (τρομάρα τους ) ένας ξεχασμένος Ευρυτάνας θεός ; Μπορεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή τους ; Φοβάμαι ότι είναι κομμάτι δύσκολο …. Οπότε κακό του κεφαλιού του !! Δυστυχώς και ως λιγούρηδες προγονικοί μεταπράτες , αποδειχτήκαμε ανίκανοι .
Κλεπταποδόχοι μόνο μπορέσαμε να γίνουμε , αλλά κι εκεί έχουμε μείνει μετεξεταστέοι ……..

8 σχόλια:

  1. Ηλία, σε πείσμα όλων αυτών των ανιστόρητων κρατικοδίαιτων και καρεκλοκένταυρων που αναφέρεις στο σημείωμά σου, συνέχισε να προβάλεις σθεναρά την τοπική μας ιστορία, για χάρη μερικών ρομαντικών που αντιστέκονται ακόμα! Το ίδιο χάλι συμβαίνει παντού σε όλους τους αρχαιολογικούς μας χώρους και να σκεφθεί κανείς ότι μονάχα η τουριστική εκμετάλλευσή του θα μπορούσε κάλλιστα να λύσει το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας μας.
    Μήπως ήρθε η στιγμή όλα τα επίσημα μουσεία του κόσμου που εκθέτουν τους υφαρπαγμένους ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς να μας πληρώνουν νόμιμα τουλάχιστον ένα αντίτιμο από την άγρια εκμετάλλευση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός θα απαιτήσει αποζημίωση για τους κλεμμένους θησαυρούς μας , Τάκη μου ;;; !!!
    Αυτοί που συμφώνησαν να μην γίνουν δίκες εγκληματιών πολέμου στη χώρα μας, μετά την ήττα της Γερμανίας , για να μην αποκαλυφτούν στο δικαστήριο οι "Έλληνες" συνεργάτες τους ;
    Έπρεπε βλέπεις να μείνουν ανώνυμοι και ατιμώρητοι φυσικά, γιατί κυβέρνησαν την Ελλάδα την επόμενη 50ετία .

    Ναι οι μαυραγορίτες και οι δοσίλογοι !!

    Η αυτοί που συμφώνησαν να πνίξουν τις δίκαιες απαιτήσεις της χώρας μας για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο από τους κληρονόμους των ναζί ;

    Είναι οι ίδιοι που τώρα αγωνίζονται - με το αίμα τους - να μας σώσουν απ΄τους κακούς εαυτούς μας .

    Δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα απ' αυτούς γιατί αυτοί την Ελλάδα την βλέπουν σαν χώρο άσκησης του μόνου επαγγέλματος που έμαθαν.

    Το οποίο με την ίδια ευκολία θα μπορούσαν να μεταφέρουν στην Ζουαζιλάνδη αν εκεί είχαν μεγαλύτερο κέρδος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς, εδώ Ηλία συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σου πω ότι συμφωνώ φίλε μου; μάλλον εννοείται!
    Καλύτερα λοιπόν να κάνω μία "πρότασις":
    Να βγάλουν τις κεραίες και να τοποθετήσουν μία ανεμογεννήτρια.
    1ον) Είναι "must"(καλά δεν το λέω;) ενώ οι κεραίες "ντεμοντέ".
    2ον) Που ξέρεις, μπορεί σε καμιά "αναποδιά" να φυσήξει αντίθετα, να γυρίσουν (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) τα μυαλά μας και (μήπως) "τους πάρει και να τους σηκώσει".
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σου στέλνω την καλημέρα μου από το κατάλευκο Καρπενήσι , Τάκη, με τις ευχές μου να παραμένεις πάντα δυνατός και αγωνιστής στα μικρά αλλά όχι ασήμαντα μετερίζια της αυτογνωσίας μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Ευρυτάνα ιχνηλάτη, ζούμε σε ένα σπίτι που μπάζει αέρηδες και νερά και πρέπει κάτι να κάνουμε . Δεν έχω δει όμως ούτε τα νέα σχέδια, ούτε τα υλικά ούτε τους σπουδαγμένους μηχανικούς και την τεχνολογία τους ούτε τα πλάνα για τα διαμερίσματα και τους ενοίκους .

    Γι αυτό δεν νομίζω ότι έρχεται η άνοιξη επειδή κάνουν φωλιές οι αλκυόνες, και παραμένω αφόρητα δύσπιστος και μελαγχολικός . Διαφορετικά θα ήμουν ανιστόρητος και αφελής ...

    Καλά να περνάς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητοί φίλοι!
    «…κάπου βαθιά στον καθένα μας υπάρχουν κρυμμένοι οι έλληνες. Και περιμένουν.
    Τό `δειξε ο Θοδωράκης και ο Σολωμός. Τό `δειξε το δώδεκα δεκατρία και ο Τρικούπης. Τό `δειξε ο Γοργοπόταμος, ο Καβάφης, και το ύψωμα 731 κοντά στο Βεράτι».
    (Από το «ΓΚΕΜΑ» του Λιαντίνη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχουν , Τάκη μου, αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να τους ξυπνήσει . Το χειρότερο για μένα είναι η πνευματική μας στειρότητα . Δεν σκεφτόμαστε πια, δεν παράγουμε ιδέες και πολιτισμό - όλων των βαθμίδων και των αποχρώσεων . Δεν μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον με ιδέες άλλων εποχών που η ζωή τις ακύρωσε οριστικά . Και όλοι οι υποτιθέμενοι σωτήρες την ίδια παλιομοδίτικη συνταγή αναμασούν . Αρκεί να μην βγούνε από τη βολή τους . Το ερώτημα για μένα είναι το πότε και πως αφυπνίζονται οι Έλληνες , και φυσικά όλοι οι άνθρωποι, για να μην θεωρηθούμε και τυφλοί σωβινιστές .
    Πρέπει να φτάσουμε οπωσδήποτε στον πάτο για να ανοίξουμε τα μάτια μας ; Λίγο νωρίτερα δεν γίνεται και γιατί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή