Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Η κεφαλή του ηνίοχου .

Ο Απόλλων .

Η Άρτεμις .

Ο Αντίνοος .

Η σφίγγα των Ναξίων .

Οι αναστηλωμένοι  κίονες του ναού του Απόλλωνα ,

Ferula communis . Από τον βλαστό του και μία κουκουνάρα κατασκευαζόταν ο  θύρσος.
Ας μην ξεχνάμε ότι λατρευόταν και ο Διόνυσος εδώ !

Τα απομεινάρια του Απολλώνιου ιερού . Η μαντική δάφνη έχει εδώ και αιώνες ξεριζωθεί ... 

Το θέατρο .

Ο θησαυρός των Αθηναίων .

Στο Δελφικό ιερό του θεού του φωτός και της μουσικής , προσμένοντας ένα χρησμό για την πορεία του Βρέννου και την σωτηρία των ξύλινων τειχών .....

10 σχόλια:

 1. Μαγικός μέρος για αυτούς που θέλουν να μάθουν την Ελληνική ιστορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο ομφαλός της γης, σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία. Ο Δίας πέταξε δυο αετούς σε αντίθετες κατευθύνσεις και εκείνοι συναντήθηκαν στους Δελφούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με εντυπωσίασε η φωτογράφιση, ειδικά των εξωτερικών χώρων. Οχι μόνο η τεχνική λήψης μα και το σκεπτικό για το πως αντιλαμβάνεσαι το συγκεκριμένο τόπο. Ετσι στις εικόνες αποτυπώνεται το μεγαλείο μιας λιτότητας παράλληλα με το δέος, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ιδανικά ιστορία και περιβάλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έτσι ακριβώς Ελλάδα ! Είναι ένας τόπος που έγραψε την Ελληνική και ένα μέρος της Ευρωπαϊκής ιστορίας, γεμάτος μύθους , συμβολισμούς και νοσταλγία. Ένας ιερός χώρος που ζει ακόμα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί κλείνω τα μάτια και φαντάζομαι αυτόν τον κόσμο να ζει και να κινείται μπροστά μου με τις ιερές μουσικές, την σκόνη και τον ιδρώτα των προσκυνητών, τον καπνό των βωμών, αλλά πάνω απ' όλα σαν μια μοναδική υπαίθρια έκθεση γλυπτικής και αρχιτεκτονικής δημιουργίας .

  Να είσαι καλά Μαρίνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οι φωτογράφηση μέσα στο μουσείο γίνεται υποχρεωτικά χωρίς φλας και σε συνδυασμό με την κίνηση εκατοντάδων επισκεπτών, και τις προστατευτικές βιτρίνες των εκθεμάτων , είναι αρκετά προβληματική.
  Αλλά και έξω τα πράγματα είναι ιδιόμορφα, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεις μικρά παιδιά.

  Εννοείται δε ότι όλες οι φωτογραφίες είναι σε μεγάλη σμίκρυνση και λόγω της λεηλασίας που υφίστανται από διάφορους πειρατές του διαδικτύου .

  Σε κάθε περίπτωση ο χώρος αποπνέει μια αυστηρή δωρικότητα που δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να αγνοήσεις.

  Να είσαι καλά φίλε ιχνηλάτη !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είχα πάει πριν πολλά χρόνια..σχεδόν είχα ξεχάσει τον χώρο.
  Πόσο χαίρομαι που με ταξίδεψες ξανά εκεί με τις όμορφες φωτογραφίες σου!!!
  Να είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ντίνα, δες το σαν μια μικρή ανταπόδοση, ένα αντίδωρο, για την συγκίνηση που μας μεταφέρεις κι εσύ με τις φωτογραφίες και τα όμορφα σχόλιά σου.

  Πάντως οι Δελφοί, και η Φωκίδα γενικότερα, αποτελούν πάντοτε έναν όμορφο προορισμό για όλα τα γούστα και σε όλες τις εποχές .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Tα μνημεία,η ιστορία,οι μύθοι,όλα με μέτρο και αρμονία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μέσα στον Απολλώνιο ναό υπήρχαν στους τοίχους κρεμασμένα μερικά από τα γνωστότερα ρητά των αρχαίων σοφών Θέμις , όπως : "παν μέτρον άριστον"!!

  Τώρα για το μέτρο της κοινωνίας ημών των Νεοελλήνων τι μπορεί να πει κανείς ;

  (για να κάνουμε και τον συνήγορο του διαβόλου βέβαια ούτε όλοι οι συνέλληνες τα τηρούσαν τότε, ούτε σε όλες τις περιπτώσεις. Και κάπως έτσι ήρθαν οι μέρες της παρακμής).

  ΑπάντησηΔιαγραφή