Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

SCROPHULARIACEAE



Odontites verna , στο Βελούχι τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο .
(εντύπωση προκαλεί η ονομασία verna = εαρινή , αφού το είδος είναι σαφώς φθινοπωρινό. Παλιότερη ονομασία του και φαινομενικά πιο περιγραφική ήταν Odontites serotina = όψιμη ). 

8 σχόλια:

  1. πολύ ωραίες φώτο!!ίσως η παλαιότερη ονομασία να ήταν πιο πετυχημένη... περιμένω την άνοιξη πως και πως!!!Ίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kwiaty polne są śliczne, tak jaki ten. Bardzo ładne zdjęcia. Pozdrawiam. *** Άγρια λουλούδια είναι όμορφα, έτσι αυτό που είναι. Πολύ ωραίες φωτογραφίες. Δικός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι κάποια στιγμή να καταφέρουμε να μεταφράσουμε στη γλώσσα μας όλες της λατινικές - επιστημονικές ονομασίες της χλωρίδας και της πανίδας μας . Υπάρχουν χίλιοι λόγοι γι' αυτό και ο κυριότερος είναι ότι τα ονόματα κρύβουν πολλά χαρακτηριστικά των ειδών που μας διευκολύνουν στην αναγνώρισή τους.
    Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ γιατί θα χρειαζόμασταν χρόνο και χώρο πολύ !

    Η άνοιξη ,Ίνα, είναι σχετική με το μέρος που ζει ο καθένας μας . Στο Καρπενήσι βρισκόμαστε ακόμα στην καρδιά του χειμώνα, στην Κρήτη όμως και στα νησιά ανθίζουν ήδη οι πρώτες ορχιδέες .

    Είναι αλήθεια όμως ότι η προσμονή για τον ερχομό της είναι κοινή για όλους μας !

    Σ' ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ Giga .

    Η ομορφιά της φύσης μπορεί να κάνει και την ζωή μας ομορφότερη . Να είσαι καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ ευχαριστούμε πολύ Ηλία για τις όμορφες αποτυπώσεις!
    Οι ορχιδέες σου , κούκλες πραγματικές!
    Ετούτα τα περίεργα, πανέμορφα!
    Η τρίτη φωτό εξαιρετική.
    Όσο για την τελευταία σου ρήση, την συμμερίζομαι απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τιμά η επίσκεψη και η θετική σου γνώμη Ντίνα, γιατί είσαι η ψυχή ενός από τα ομορφότερα blogs που έχω επισκεφτεί . Ναι, όσο περίεργος είναι ο κόσμος γύρω μας άλλο τόσο υπέροχος και όμορφος αποδεικνύεται αρκεί να τον προσεγγίζουμε με σεβασμό, με σεμνότητα και με δίψα για μάθηση .
    Και το ταπεινότερο χορταράκι έχει μεγάλες αλήθειες να μας αποκαλύψει αρκεί να σκύψουμε να το αφουγκραστούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι σαν είδος μας διαμόρφωσε η φύση αλλά και ο ανθρώπινος παγκόσμιος πολιτισμός δεν είναι τίποτα άλλο από αντανάκλασή της .

    Να είσαι πάντα καλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ηλία σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια και επι τη ευκαιρία θα ήθελα να σου εκφράσω την μεγάλη μου εκτίμηση για την στάση σου και τον σεβασμό σου απέναντι στο μεγαλύτερο σχολείο,όπως πολύ σωστά είπες, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ίδια η φύση.
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ντίνα πιστεύω ότι αν δεν μας περισσεύει λίγη αγάπη, λίγη προσοχή για τη φύση που μας περιβάλλει (και είναι από τα λίγα αληθινά πράγματα σήμερα) τότε σίγουρα δεν διαθέτουμε αγάπη και σεβασμό ούτε για τους συνανθρώπους μας .

    Ευχαριστώ για την καλαισθησία και την ευαισθησία που κατά κύματα σκορπάς στο διαδίκτυο, και εύχομαι μην στερέψει ποτέ η νερομάνα που κουβαλάς μέσα σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή