Helleborus odorus, subsp. cyclophyllus, γνωστός στην Ευρυτανία σαν "σκάρφι". Η μεταμόρφωση του ασχημόπαπου . Στο Βελούχι , μόλις αρχίζουν να λιώνουν τα χιόνια . |
Από τα 11 είδη ελλέβορου που υπάρχουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα φυτρώνει μόνο ο Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος . Φυτό συγγενικό με τις ανεμώνες και τις νεραγκούλες αλλά με πολλές και περίεργες ανατομικές διαφορές , είναι δηλητηριώδες αφού παράγει τα τοξικά γλυκοζίδια ελλεβορεϊνη και ελλεβορίνη . Όπως γνωρίζουμε βέβαια , πολλά από αυτά τα φυτικά δηλητήρια χρησιμοποιήθηκαν από τους γιατρούς της αρχαιότητας , αλλά και από τους λεγόμενους πρακτικούς γιατρούς της υπαίθρου για φαρμακευτικούς σκοπούς . Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ρήτορες έτρωγαν μικρή ποσότητα ελλέβορου για να ενισχύεται η μνήμη τους κατά τις μακρές και εκτός κειμένου αγορεύσεις τους , εξ’ ου και οι εκφράσεις «ελλεβορίζειν» και «ελλεβόρου δείται» .Το μόνο πρόβλημα με τις πηγές αυτές είναι ότι δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι αν οι αρχαίοι μας πρόγονοι εννοούσαν αυτό ακριβώς το φυτό . Είναι βέβαιο όμως ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια οι πρακτικοί θεραπευτές της υπαίθρου μας από αυτόν τον γνωστό ελλέβορο κατασκεύαζαν φάρμακα για την θεραπεία της μανίας ,της μελαγχολίας, και της επιληψίας .Επίσης τον χρησιμοποιούσαν σαν εμμηναγωγό, για την καταπολέμηση των παράσιτων των εντέρων , για την υδρωπικία και για χρόνια δερματικά νοσήματα .Η χρήση του γινόταν κυρίως με μορφή σκόνης η βάμματος . Σε μεγάλη δόση η κατανάλωση ελλέβορου προκαλεί εμετό, διάρροια , πόνους στα όργανα της πέψης , παράλυση και τελικά τον θάνατο .
Είναι προφανές ότι φύση διαθέτει το πλουσιότερο φαρμακείο , αρκεί να το προσεγγίζουμε με γνώση και σεβασμό . Και κυρίως χωρίς την μανία του σύγχρονου ανθρώπου για ανέξοδο και εύκολο πλουτισμό !
(πηγή : Γιώργος Σφήκας) .
Απίστευτα όμορφα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που τα βρήκες Ηλία και έτσι τα είδα και εγώ για πρώτη φορά.
Συνήθως είναι πιο πράσινα , Κλεοπάτρα . Αυτά έτυχε να ανθίσουν κάτω από στρώμα πεσμένων φύλλων βελανιδιάς και είχαν αυτό το χρυσοκίτρινο χρώμα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι άνθρωποι εδώ τα αντιπαθούν γιατί είναι τοξικά και επικίνδυνα για τα ήμερα ζώα και τα κοπάδια .
Ο κόσμος όμως δεν έγινε για μας και όλα τα είδη του πλανήτη έχουν δικαίωμα στην ύπαρξη και την μοναδικότητα του καθενός ξεχωριστά .
Εμένα δε μου βλάπτουν τα κοπάδια μου, αντιθέτως κάνουν καλό στα μάτια μου και στην ψυχική μου διάθεση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να ακριβολογώ , είναι φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες , άρα είναι και χρήσιμο . Απλά δεν συγκινεί . Νομίζω ότι με αυτή την ευκαιρία επανορθώνεται μια αδικία .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθινά με αυτό το χρώμα μέσα στο μισοσκόταδο του δάσους φαινόταν καμωμένο από χρυσάφι !
Σ' ευχαριστώ πολύ Κλεοπάτρα !!
Καλή Άνοιξη συμπατριώτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και το Βελούχι επιμένει να κρατά λευκές επάλξεις!
Ηλία τα χιόνια λιώνουν σιγά-σιγά και είναι ώρα για περπάτημα και φωτογραφήσεις! Καλές διαδρομές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίστε ευγενικοί και σας ευχαριστώ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μαρίνα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς, σιγά σιγά .
Στην ουσία κάποια περάσματα άνοιξαν και η μόνη γη που ξεμύτισε είναι εκεί που ο αέρας δεν άφηνε το χιόνι να μαζευτεί αρκετό . Υπάρχουν σημεία με 3 η 4 μέτρα χιόνι και αναρωτιέται κανείς αν αυτό λιώσει μέχρι τον Αύγουστο . Παρ' όλα αυτά η άνοιξη δειλά - δειλα εγκαταστάθηκε και όλο και κάποια ταπεινή ζωούλα υποκλίνεται στον ήλιο , ερεθίζει τα μάτια και τρέφει τη φαντασία μας ......
Καλές διαδρομές σε όλους μας !!!